Home » Travelling » Destinatii speciale de Paste (I)

Destinatii speciale de Paste (I)

Publicat: 21.04.2008
Animale marine in locul iepurasului de Paste, sushi pe post de drob de miel si o carte postala trimisa din capatul Africii, care sa substituie traditionala vizita la neamuri... Descopera.ro are sugestii pentru cei care si-au propus sa faca o exceptie de la traditie, anul acesta, si sa sarbatoreasca Pastele intr-o destinatie exotica.

„Rataciti printre cuvinte” in Tokyo

Samuraii, gheisele, luptele sumo, sushi, trenurile de mare viteza sau toaletele pentru care ai nevoie de un manual de folosire sunt doar cateva dintre motivele pentru care merita sa calatoresti pana in Tokyo, Capitala Japoniei, un loc inedit in materie de civilizatie si cultura, ideal pentru turistii care s-au plictisit sa cutreiere Europa.

Un bun loc bun pentru a porni in aventura este Templul Senso-ji, cunoscut si sub numele de Asakusa Kannon, unul dintre cele mai vechi si mai spectaculoase lacase de cult din Japonia, unde, se spune ca oamenii isi pot afla viitorul. Actul sau de nastere a fost semnat in anul 628 cand, spune legenda, doi frati care pescuiau in apropiere au gasit o statuie aurie a lui Kannon, Zeita budista a Milei si Fericirii, care are puterea de a elibera omenirea de toate suferintele. Templul a fost ridicat in onoarea ei si, desi statuia se afla undeva in cladire, ea e ferita de ochii publicului.

Daca timpul iti permite, treci si prin fata Palatului Imperial, resedinta Imparatului Akihito. Poti vizita gratuit imprejurimile cu conditia sa iti faci rezervare cu cel putin o zi inainte. Palatul poate fi vazut pe interior de public doar de doua ori pe an: pe 2 ianuarie si pe 23 decembrie (ziua de nastere a imparatului).

Japonezii se mandresc si cu cladirile moderne. Turnul Tokyo, construit in 1958, este cu cativa metri mai mare decat Turnul Eiffel, avand o inaltime de 333 m. Curajul de a urca pana la ultimul nivel iti va fi rasplatit prin priveste: marea metropola se intinde la picioarele tale!

Desi adorm in metrou din cauza epuizarii aparute pe fondul unei munci titanice, japonezii isi fac timp si pentru hobby-uri. Dovada stau muzeele, putin spus ciudate, pe care le adaposteste Tokyo. Trece-ti pe agenda Muzeul Berii Yebisu, daca vrei sa stii cum se prepara, da capo al fine, aceasta bautura. Daca te pasioneaza infractiunile si pedepsele iti va placea sa strabati Muzeul de Criminologie al Universitatii Meiji, care te poarta prin istoria sangeroasa a tarii. In ciuda tehnologiei extrem de avansate, locuitorii metropolei isi gasesc timp si pentru arta. Muzeul John Lennon iti prezinta viata muzicianului din trupa Beatles, in timp ce Muzeul Tobelor afiseaza in jur de 600 de instrumente muzicale din toate colturile lumii, pe care poti chiar sa le incerci, exceptie facand cele foarte rare.

Inainte sa te urci in avionul care te va purta spre Tokyo, fa un efort si lasa in urma conceptiile si lucrurile care ti-au fost spuse de cei care au vizitat metropola. Te-ar putea ajuta, in schimb, sa iti faci o oarecare imagine asupra orasului filmul „Lost in Translation” (Rataciti printre cuvinte) de Sofia Coppola, cu Bill Murray si Scarlett Johansson in rolurile principale.

Cat te costa o excursie de Paste la Tokyo?
Agentiile de turism romanesti au pregatite vacante de una sau doua saptamani in Tokyo, la preturi intre 2.000 si 3.500 euro. Acesta este si tariful sejururilor in alte colturi ale Japoniei. Sa nu ii crezi in totalitate pe cei care iti vor spune ca aceasta tara este extrem de scumpa sau ca daca nu vorbesti japoneza iti va fi greu sa te descurci. Lucrurile au evoluat mult in ultimii ani, iar aceste povesti sunt, de cele mai multe ori, exagerate.

Hong Kong – simfonie de lumini

Un loc mai vizitat decat New York-ul, cu zgarie-nori moderni, restaurante plutitoare, viata de noapte efervescenta si pesti de aur adevarati care ti-ar indeplini nu trei, ci o mie de dorinte! Asa arata acum Hong Kong-ul, transformat, in doua secole, dintr-un micut sat pescaresc intr-unul dintre cele mai prospere colturi ale Terrei. Numita si „Portul inmiresmat”, aceasta regiune administrativa speciala a Chinei ar putea fi trecuta pe o lista a celor 7 minuni economice ale lumii, fiind un important centru financiar si totodata cea mai libera economie de pe glob.

Intr-o zona atat de dezvoltata, parca te astepti sa vezi locuri hi-tech sau SF. O parte dintre misterele stiintei si tehnologiei iti sunt dezvaluite la Muzeul de Stiinta Hong Kong, unde legi ale fizicii si ale chimiei sunt demonstrate in fata vizitatorilor prin intermediul experimentelor. Vei afla lucruri noi despre iluziile optice, iti vei putea „ingheta” umbra, vei capta sunete cu o antena parabolica de mari dimensiuni si vei putea zbura, virtual, deasupra Hong Kong-ului. Exista si un loc special unde stiinta e prezentata pe intelesul copiilor cu varste intre 3 si 7 ani. Are multe de oferit si Muzeul Spatiului, unde poti vedea pietre de pe Luna, navete spatiale in miniatura si capsula spatiala Mercury, construita de NASA acum o jumatate de secol. Urmareste evolutia astronomiei din antichitate pana astazi si pune-i intrebari ghidului in legatura cu programele spatiale viitoare.

Un loc inedit al Hong Kong-ului, care imbina civilizatia occidentala cu mostenirea locala, este Parcul Oceanic. Pe langa spectacolele zilnice cu delfini, foci si balene ucigase, dedicate copiilor de toate varstele, turistii cu sange rece pot incerca montagne russe-ul sau pot privi de aproape, prin sticla acvariului, specii inspaimantatoare de rechini.

Partea tehnologizata a Hong Kong-ului n-au reusit pana acum sa fure din farmecul edificiilor spirituale. Unul dintre acestea, Templul celor zece mii de Buddha, ii pune la incercare pe turisti. Cei care vor sa ajunga trebuie sa urce 400 de trepte, dar fiecare pas e rasplatit prin admirarea a 32 de statuete ale liderului spiritual. Daca faci calculul matematic, vei descoperi ca lacasul de cult are, in total, aproape 13.000 de Buddha, nu doar 10.000, asa cum sugereaza numele.

Nu poti pleca din Hong Kong inainte sa il admiri noaptea. Savureaza dim sum intr-un restaurant plutitor sau intr-unul situat la inaltime si bucura-te de spectacolul de lumini!

Cat te costa o excursie de Paste la Hong Kong?
Nu e la indemana oricui sa calatoreasca in Hong Kong. Tarifele practicate de agentiile de turism romanesti pornesc de la 1.300 euro / persoana si ajung pana la 3.000 euro / persoana pentru un sejur de 10 pana la 15 zilele. Totusi, cei care pleaca la drum si cu ganduri de shopping vor gasi produse la preturi mai mici decat in Europa.

Johannesburg – goana dupa aur

In urma cu o suta de ani, pe locul pe care acum se afla Johannesburg, centrul economic al Africii de Sud, era o savana aproape neatinsa de om. In 1886, vestea ca aici a fost descoperit aur s-a raspandit repede. Guvernul a trimis doi delegati care au intemeiat o mica asezare, pe care au botezat-o dupa prenumele pe care il purtau amandoi, Johannes. Trei ani mai tarziu, localitatea devenea cel mai mare oras al tarii, apapostind aproape 100.000 de oameni. Trei sferturi dintre acestia lucrau in mine.

Orasul Johannesburg a fost cladit, literalmente, pe aur, dedesubtul lui si in imprejurimi existand cea mai mare resursa mondiala a respectivului metal pretios. Una dintre mine a fost sapata in pamant pe o distanta de 3.900 m, fiind una dintre cele mai adanci din lume. Este nevoie de resurse imense pentru a produce 100 g de metal pretios in stare pura: 10,6 tone de minereu, 17.500 litri de apa, 1.800 kilowatti ora, 40 de metri cubi de aer comprimat, tone de substante chimice si mult exploziv detonant. De altfel, localitatea adaposteste si Fabrica-Muzeu de Dinamita AECI.

Zona e o „mina de aur” si pentru paleontologi, care au descoperit in pesterile de aici ramasite ale hominizilor, considerati a fi cei mai indepartati stramosi directi ai omului. Locul in care au fost gasite fosilele, cu o suprafata de 50.000 ha, poarta numele de „Leaganul omenirii” si a fost inclus in Patrimonul Cultural UNESCO.

Johannesburg este o destinatie de vis si pentru cei care iubesc natura. Poti admira zona din nacela unui balon cu aer cald ori dintr-un avion vintage sau poti naviga pe Raul Crocodilului.

Cat te costa o excursie de Paste?
Excursiile spre Johannesburg nu sunt extrem de costisitoare, daca te gandesti ca zbori cu avionul pana la capatul Africii. In Romania, agentiile de turism vin si cu oferte de 3 zile, la preturi intre 650 si 1.100 euro / persoana. Excursiile de 12 zile par chiar mai retabile, avand un tarif situat udeva la 2.500 euro / persoana.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte